flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ПАМ’ЯТКА Про безперешкодний доступ до Біляївського районного суду Одеської області осіб з обмеженими фізичними можливостями

 

 

 

 

ПАМЯТКА

Про безперешкодний доступ до Біляївського районного суду

Одеської області  осіб з обмеженими фізичними можливостями

Люди з особливими потребами є повноцінними членами нашого суспільства і потребують постійної уваги до своїх проблем.

Основним міжнародним документом, який гарантує права інвалідів є Конвенція ООН про права осіб з інвалідністю, яка ратифікована нашою державою і набрала чинності з 06 березня 2010р., і яка зобов’язує держави-учасниці надавати можливість людям з інвалідністю вести незалежний спосіб життя та повною мірою брати участь в усіх аспектах суспільного життя. Відповідно до статті 13 даної Конвенції держави-учасниці повинні забезпечувати людям з інвалідністю нарівні з іншими ефективний доступ до правосуддя, зокрема передбачаючи процесуальні та відповідні вікові корективи, які полегшують виконання ними своєї ефективної ролі прямих і опосередкованих учасників, у тому числі свідків, на всіх стадіях юридичного процесу, зокрема на стадії розслідування та інших стадіях попереднього провадження. Відповідно до положень статті з Конституції України - людина, її життя і здоров'я, недоторканність та безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю.

Права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Відповідно до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» судова система має забезпечувати доступність правосуддя для кожної особи в порядку, встановленому Конституцією та законами України. Це, зокрема, стосується й безперешкодного доступу до приміщень судів осіб з обмеженими фізичними можливостями, громадян похилого віку, інших маломобільних груп населення.

З урахуванням потреб людей з обмеженими фізичними можливостями вхід до Біляївського районного суду Одеської області облаштований, відповідно до вимог державних будівельних норм, стаціонарним пандусом з поручнями, придатний для самостійного пересування інвалідам на кріслах-колясках та обладнано  кнопкою виклику з переговорним пристроєм біля вхідних дверей в приміщення суду.

На першому поверсі суду ширина коридорів та дверних прорізів дозволяє вільно пересуватись інвалідам на кріслах-колясках, забезпечено вільний доступ інвалідів до інформаційного стенду, а також до канцелярії з цивільних та кримінальних справ суду, загальної канцелярії суду. Узв’язку з тим, що зали судових засідань знаходяться на другому поверсі, в разі потреби, справи розглядаються на першому поверсі в кабінетах суддів обладнаних технічними пристроями для запису судових засідань, що значно полегшує особам з інвалідністю захистити свої порушені права. З метою покращення доступності до суду громадян з обмеженими можливостями для осіб з вадами зору на внутрішні сходинки в приміщенні суду та на сходинках центрального входу до суду нанесені фарбою яскраво-жовтого кольору попереджувальні смуги.

     Відповідно до Конвенціїї ООН, право на безоплатну первинну правову допомогу мають усі особи, які перебувають під юрисдикцією України. Безоплатна вторинна правова допомога включає такі види правових послуг:   захист;   здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами;  складення документів процесуального характеру.

           Так, на інформаційній дошці суду, яка знаходиться на першому поверсі, розміщена інформація щодо безоплатної вторинної правової допомоги та можливість її отримання. В канцелярії суду є можливість щодо отримання буклетів «Що таке безоплатна вторинна правова допомога та як її отримати». Надаємо адресу та контакти Одеського обласного центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги:  вул. Льва Толстого, 6, м. Одеса, 65023, Україна, контактний телефон: 0891-20-00-74, (048) 726-22-23,факс: 044/2480009 5211. Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213103. Електронна адреса:  office.odesa@legalaid.gov.ua.

          З метою покращення доступності людей з інвалідністю до судочинства у Біляївському районному суді та в апеляційних судах загальної юрисдикції  введено в експлуатацію стаціонарні системи відеоконференцзв'язку для проведення судових засідань (процесуальних дій) у режимі відеоконференції.

        Біляївський районний суд Одеської області знаходиться в центрі міста Біляївка, на перехресті вулиці Кіпенко та Костіна (з боку від Державної нотаріальної контори) за адресою: 67600, Одеська область, м. Біляївка, вул. Кіпенко, 1. Розклад роботи суду: Понеділок -Четверг – з 09:00годин до 18:00 годин;  П’ятниця -з  09:00 годин до 17:00 годин; Перерва – з 13:00 годин до 13:45годин.

Прийом громадян: керівник апарату суду - Доня Світлана Степанівна, каб. № 11(перший поверх) - 2-га п'ятниця місяця з 9-00 до 16-00 год., 4-та п'ятниця місяця з 9-00 до 16-00 год.

          Відповідальний за сприяння інвалідам у реалізації їх права щодо доступу до правосуддя, надання всебічної допомоги під час відвідування інвалідами приміщень Біляївського районного суду Одеської області судовий розпорядник суду – Пономарьов Віктор Анатолійович.

Контактний телефон/факс суду: (04852) 2-55-07, e-mail: inbox@bl.od.court.gov.ua.