flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До дня працівників суду

15 грудня 2018, 17:35

Вони молоді, професійні та відповідальні. На цих фахівців покладено значні повноваження – вирішувати долі людей. Мова йде про суддів. І хоча, на жаль, наразі довіра населення до них знаходиться на невисокому рівні – кожен з нас у скруті розраховує саме на професіоналізм суддів та справедливість. 
Майже 20 років у Біляївському суді працює Ольга Трушина. Архіваріус, консультант суду, консультант судді, помічник судді, помічник голови суду – вона пройшла значний професійний шлях. З 23 вересня 2016 року Ольга Іванівна очолює колектив Біляївського районного суду. Вона є слідчею суддею. Наразі правосуддя в установі здійснюють 6 суддів: Валерій Буран (працює з 2010-го року); слідчий суддя та суддя у справах неповнолітніх Сергій Драніков (працює з 2017 року); Ігор Горяєв (працює з 2010 року), Леонід Пендюра (працює з 2009 року); суддя-спікер Ольга Галич (працює з 2012 року). Молодим фахівцям стає в пригоді досвід старших колег, які працювали в Біляївському райсуді багато років. Це судді у відставці: голова районного суду Анатолій Дмитрович Бобуйок, Світлана Володимирівна Крачкова, Євген Євгенович Груца, Ніна Ігнатівна Мельничук.
Взагалі, в Біляївському районному суді мають працювати 11 суддів. Але увесь обсяг роботи лягає на плечі шістьох. За період з 1-го січня 2018 року по 1 грудня 2018 року до Біляївського районного суду надійшло 7383 справи. З 2229-ти цивільних справ розглянуто 1551. З 2555 кримінальних проваджень розглянуто 2395. З 55-ти адміністративних розглянуто 52. З 2543-х справ про адміністративні правопорушення розглянуто 2124.
На сьогодні установа повністю забезпечена комп’ютерною та оргтехнікою. Фіксування судового процесу проводиться за допомогою технічних засобів. Завдяки відеоконференцзв’язку є можливість зв’язуватись в реальному режимі з іншими судами, слідчим ізолятором, особами, які не можуть дістатись до судової зали. 
Але варто зазначити й недоліки, які теж тут мають місце. Збудоване в 1985 році приміщення, розраховане на трьох суддів. І тому зараз в установі не вистачає кабінетів, залів судового засідання. Але вирішити цю проблему зараз неможливо через відсутність в Біляївці відповідного приміщення. Та незважаючи на це, вони на високому професійному рівні виконують свою роботу, намагаючись приділити належну увагу кожному громадянину. 
Згідно проведеного дослідження, у рейтингу рівень довіри громадян Біляївського району до суддів знаходиться на передостанній сходинці. Наступні – поліціянти. В чому ж причина такого непоказного рейтингу? Самі судді вважають більшість критики необгрунтованою, і виникла вона, як мовиться, «тому що цього вимагають буремні часи в державі». Але за підтримки американських колег вони провели інше опитування. І виявилось, що більшість критиків взагалі ніколи не звертались до суду. Ті ж громадяни, які мали справи в Біляївському районному суді, в цілому задоволені його роботою. 
У Біляївському районному суді проводяться Дні відкритих дверей, зустрічі із дітьми та підлітками, знайомство школярів із роботою суду, застереження їх від скоєння правопорушень. 
: Всього в Біляївському районному суді, враховуючи тих, хто знаходиться у декретній відпустці, – 44 співробітника. Наразі зареєстровано Біляївський окружний суд, який ще не почав свою роботу. Він знаходитиметься в Біляївці і розглядатиме справи жителів Біляївського району та м. Теплодар. 
Ігор Горяєв: «Судова гілка влади – фундамент держави»
Чи може викладач іноземної мови стати суддею? Авжеж. Головне – мати ціль, хист та неабияке бажання опанувати юридичну професію. Саме наполегливість, цілеспрямованість та здорова амбіційність допомогли зайняти відповідальну посаду судді Ігорю Горяєву. В Біляївському районному суді чоловік працює з 2010 року. 
Ще студентом, спостерігаючи за роботою кожної ланки правового процесу: міліції, прокуратори, адвокатури, – найбільше він дуже зацікавився роботою судді. 
– Мене надихнула робота судді. Адже саме він ставить крапку в будь-якій, навіть самій заплутаній, справі. Людина приходить до нас в пошуках справедливості. І хоча зазвичай одна зі сторін залишається незадоволеною, головне в нашій роботі – дотримання принципу верховенства права. Це – велика відповідальність і навіть моральне навантаження. Але цю роботу теж має хтось робити. 
Кожне його рішення – законне та мотивоване, а покарання – по справедливості. І тут відходять убік людські якості. Лише – холодний, здоровий розсуд, професійний підхід та суворе дотримання вимог діючого законодавства. 
Сила духу, впевненість в своїх знаннях, професійність, практика – все це допомагає в роботі Ігорю Миколайовичу. Зараз, наприклад, він потребує менше часу, ніж на початку своєї діяльності, для детального ознайомлення зі справою. 
Молодому, прогресивному судді доводиться слідкувати за змінами в законодавстві, європейською практикою та практикою Верховного суду. А потім втілювати отримані знання в суді першої інстанції. 
Недосконалість законодавства, яку мають усунути депутати Верховної Ради, незахищеність суддів, недостатня довіра громадян, надмірна завантаженість, постійна критика в ЗМІ – усе це не є перешкодою для гідного виконання ним своїх професійних обов’язків. Крім того, має місце синдром професійного вигорання. І подолати його допомагає родина, друзі, заняття спортом, подорожі, хобі тощо. 
Секретар судового засідання, помічник судді, суддя суду першої інстанції. Низка посад, які він обіймав свого часу, навряд чи вичерпана. Суддя Горяєв має здорові амбіції, які є реальним поштовхом його постійного вдосконалення та руху вперед.

Джерело