flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Поплатився за одержану неправомірну вигоду

08 грудня 2018, 17:31

 

 

  03 грудня 2018 року суддя Біляївського районного суду Одеської області розглянув кримінальне провадження відносно громадянина Б., 1981 року народження, у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч. 3 ст. 368-3, ч. 1 ст. 366 Кримінального Кодексу України (одержання службовою особою юридичної особи приватного права неправомірної вигоди для себе за бездіяльність з використанням наданих їй повноважень та складання, видача службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів, внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей).

 При розгляді справи суд врахував те, що обвинувачений визнав свою вину у вчиненому злочині і щиро розкаявся у цьому,  а також те, що, відповідно до ст. 50 КК України, покарання має на меті не тільки кару, але й виправлення засудженого, не має за мету спричинити фізичні страждання або принизити людську гідність.

 Суд визначив громадянину Б. покарання у виді п'ятиста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 8 500,00 гривень з позбавленням права обіймати посади пов’язані з виконанням контрольно-ревізійних функцій в сфері енергопостачання на строк 1 (один) рік та стягнув з громадянина Б. на користь держави процесуальні витрати, пов'язані із залученням експерта, а саме за проведення судової експертизи, у сумі  2474,00 гривень.

Засуджено громадянина Б. за наступне: в середині вересня 2017 року  громадянка С., якій належить ветеринарна клініка «Дальник», звернулась до інженера II категорії групи з контролю за дотриманням договірних величин Біляївського РЕМ ПАТ «Одесаобленерго», яке є юридичною особою приватного права, громадянина Б. з питань некоректної роботи ввідного автоматичного вимикача, встановленого у вищезазначеній ветеринарній клініці, з метою забезпечення його належного функціонування. Громадянин Б. після огляду ввідного автоматичного вимикача повідомив про можливість заміни автоматичного вимикача з номінальним струмом (Іn) 16 ампер на вимикач з номінальним струмом 30 ампер, а також подальшого приховування порушення норм використання зазначеного обладнання, за умови передання йому неправомірної вигоди у сумі 200 (двісті) доларів США

17.10.2017р. о 14 годині 37 хвилин громадянин Б. замінив ввідний автоматичний вимикач, який був встановлений у клініці з номінальним струмом (Іn) 16 ампер на ввідний автоматичний вимикач, який був привезений з маркеровкою на корпусі - 16 ампер, але з фактичним номінальним струмом - 63 ампер. Такими діями громадянин Б. фактично збільшив договірні величини споживача громадянки С., а саме, збільшив силу номінального струму ввідного автоматичного вимикача, що має наслідком збільшення величини потужності, яку електропередавальна організація дозволила споживачу для одночасного використання (збільшення близько на 18 кВт, з 6 до 24 кВт), без внесення необхідних змін до проектної електро-технічної документації споживача, чим порушив вимоги нормативно-правових актів. Громадянин Б. діючи, як службова особа, власноруч склав та підписав акт контрольного огляду засобів обліку електричної енергії від 17.10.2017 та вніс до акту завідомо неправдиві відомості, а саме: в частині позначення «Тип ввідного комутаційного апарату» (дообліковий автоматичний вимикач) власноручно зазначено: «ІЕК Іном 16 А» (що відповідає номінальному струму дооблікового вимикача - 16 ампер), при цьому достовірно знаючи, що номінальний струм ввідного автоматичного вимикача, який був особисто замінений складає - 63 А (ампер).

Громадянин Б. отримав від громадянки С. грошові кошти в сумі 200 доларів США,  що згідно курсу Національного Банку України станом на 17.10.2017р становить 5307,58 гривень.

 

Прес-служба Біляївського районного суду

Одеської області