flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Чи повинні діти працювати?

10 листопада 2018, 10:11

 

У сьогоденні питання праці неповнолітніх є дуже актуальним, але нажаль великий відсоток батьків не освідчені з цього питання.

Так, визначемо, що неповнолітніми вважаються особи, які не досягли вісімнадцяти років. У трудових правовідносинах вони прирівнюються до повнолітніх, але що стосується охорони праці, робочого часу, відпусток та інших робочих умов, неповнолітні користуються відповідними пільгами, встановленими чинним законодавством.

Законодавча і нормативно-правова база основ охорони праці неповнолітніх осіб пов’язана з тією особливістю, що у підлітковому віці, а саме до 18 років фізичний розвиток ще триває, внаслідок чого організм підлітків має підвищену чутливість до несприятливих виробничих чинників.

Отже на що в першу чергу потрібно батькам звернути увагу у разі, якщо вони все ж таки надали згоду на працевлаштування своєї неповнолітньої дитини.

По-перше: осіб до 18 років приймають на роботу лише після попереднього медичного огляду з подальшим щорічним проходженням медичного огляду до досягнення ними 21 року. Неповнолітні приймаються на роботу, як правило, після досягнення ними 16 років. Однак у виняткових випадках за згодою батьків можуть прийматися на роботу особи, яким виповнилося 15 років. Праця осіб молодше 14 років взагалі не допускається ні за яких умов.

По- друге: категорично забороняється використовувати працю неповнолітніх на важких роботах та на роботах зі шкідливими та небезпечними умовами праці, на підземних роботах або залучати їх до нічних та надурочних робіт, а також у вихідні дні. Згідно із списком неповнолітні не допускаються до робіт більше, ніж на 200 виробництвах за майже 3000 спеціальностями та професіями .

По- третє: обмежується використання праці неповнолітніх  на роботах по перенесенню вантажів, маса яких перевищує встановлені граничні норми. Неповнолітні віком до 16 років взагалі не допускаються до робіт по перенесенню й пересуванню вантажів.

По-четверте: для неповнолітніх встановлено скорочена тривалість щоденної роботи, при цьому заробітна плата виплачується у такому розмірі, як працівникам відповідних категорій при повній тривалості щоденної роботи.

Щорічні відпустки підліткам надаються тривалістю в один календарний місяць  у літній період або, за їх бажанням, у будь-яку іншу пору року.

Згідно з чинним законодавством України на підприємствах мають бути створені здорові і безпечні умови праці, забезпечення яких покладається на роботодавця, який несе за це персональну відповідальність. Виробничі будівлі, технологічні процеси мають відповідати вимогам, які забезпечують здорові й безпечні умови праці відповідно до санітарно-гігієнічних нормативів. Роботодавець має забезпечувати належну організацію робочих місць, створювати такі виробничі умови, які б не спричиняли шкоди здоров’ю працюючих та відповідали законодавчим нормативам.

         При прийнятті на роботу неповнолітньої особи необхідно пам’ятати, що такій особі має виповнитись 16 років, в іншому випадку вимагається  обґрунтувати необхідність прийняття такої особи на роботу та до особової справи працівника долучити: копію свідоцтва про народження;  згоду одного з батьків або законного представника – якщо особі від 14 до 16 років; документ, який підтверджує, що особа буде виконувати роботу у вільний від навчання час – якщо особі від 14 до 15 років.

Законодавець встановив, що з неповнолітніми працівниками трудові договори обов’язково укладаються в письмовій формі.

            Також важливим є те що для осіб, які не досягли 18 років, випробувальний термін при прийнятті на роботу не встановлюється.         

Незважаючи на те, що праця неповнолітніх відповідно до чинного законодавства знаходиться під особливим захистом, на практиці відбуваються зовсім інші речі. Батьки не обізнані з  законодавством та не розуміють, що необхідно їх згода та отримання роботодавцем певних норм закону, в результаті чого непоодинокі випадки, коли неповнолітні працюють у важких умовах та повний робочий час, що виснажує їх організм.

            Необхідно дотримуватися положень законодавства при працевлаштуванні неповнолітніх, так як молодь є майбутнім нашої країни.

Прес-служба Біляївського районного суду

Одеської області