flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Дозвіл на поховання суду – непотрібен

02 червня 2018, 10:50

 

           З 15 березня 2018 року набув чинності Закон України "Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів", які зобов'язують отримувати рішення суду для поховання померлих, навіть якщо людина померла вдома.

Так, з 2018 року судово-медичні експертизи у кримінальному провадженні  почали проводитись виключно за ухвалою слідчого судді (раніше слідчий чи прокурор призначали експертизу своєю постановою).

            Пунктом 5 розділу ІV Порядку взаємодії між органами та підрозділами Національної поліції (далі - Порядок), закладами охорони здоров’я та органами прокуратури України при встановленні факту смерті людини передбачено, що обов’язково направляють для проведення судово-медичної експертизи трупи (частини трупів) людей: з ознаками насильницької смерті або підозри на таку смерть; смерть яких настала раптово або при нез’ясованих обставинах; смерть яких настала поза місцем їхнього проживання; особу яких не встановлено.

            У Порядку зазначено: у разі смерті людини за місцем її проживання без ознак насильницької смерті або підозри на таку на місце події виїжджає лікар чи фельдшер закладу охорони здоров’я, який констатує факт смерті, проводить огляд трупа, за результатами якого інформує органи та підрозділи Національної поліції та адміністрацію закладу охорони здоров’я, що забезпечує потреби населення у медичному обслуговуванні на відповідній території, про можливість встановлення причини смерті без патологоанатомічного розтину та видачі лікарського свідоцтва про смерть (фельдшерської довідки про смерть).

            В частині 1 ст. 242 КПК України визначено, що експертиза проводиться експертною установою, експертом або експертами, за дорученням слідчого судді чи суду, наданим за клопотанням сторони кримінального провадження або, якщо для з’ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання.

            Тобто, у випадках насильницької смерті і лише після реєстрації повідомлення про кримінальне правопорушення.

У випадках, коли слідчому доведеться звертатись до слідчого судді з клопотанням про призначення експертизи, воно розглядатиметься слідчим суддею негайно і без жодних зволікань. 

Висновок експерта виготовляється на основі Акту судово-медичного дослідження та результатів аналізів у місячний термін з моменту призначення експертизи, але тіло віддається на поховання після завершення розтину. Проведення експертизи на правила поховання також не впливає.

Отже, якщо смерть настала природньо, то ніякої експертизи не потрібно, а якщо вона настала внаслідок травми, отруєння, ураження струмом, дії інших зовнішніх факторів, раптової смерті дітей віком до одного року та якщо особа померлого не встановлена, то слідчий суддя за поданням слідчого негайно призначає експертизу.

 

Прес-служба Біляївського районного суду

Одеської області