flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Покарання безділля

31 серпня 2017, 11:23

              Для суспільства особливе значення в цілому має дотримання вимог чинного законодавства в різних сферах суспільних правовідносин. Правила поведінки встановлюються Конституцією України, законами та підзаконними правовими актами. Але, на жаль, поведінка громадян не завжди відображає їхню високу правову свідомість. Протиправними діяннями особа порушує свій конституційний обов'язок, оскільки норми ч.1 ст. 68 Конституції України встановлюють, що кожен зобов'язаний неухильно додержуватися Конституції України та законів.

            Таким чином, у разі вчинення протиправного діяння, Держава, в особі її органів, застосовує відповідні санкції, в результаті яких правопорушник притягується до одного з видів юридичної відповідальності, в даному випадку мова йде про адміністративну відповідальність.

Згідно п.5-1 ст. 24 Кодексу України про адміністративні правопорушення одним із видів адміністративних стягнень є громадські роботи. Найчастіше даний захід примусового впливу призначається за такі правопорушення, як керування транспортними засобами в стані алкогольного сп'яніння, дрібне хуліганство, вчинення насильства в сім'ї тощо. Громадські роботи виконуються у вільний від роботи чи навчання час, не більше ніж чотири години на день, а що стосується неповнолітніх правопорушників – дві години.

           У разі ухилення від відбування громадських робіт (невихід порушника на роботу без поважної причини, неприбуття за викликом до кримінально-виконавчої інспекції без поважної причини або зникнення з місця проживання), законодавцем передбачена відповідальність, а саме: заміна судом невідбутого строку громадських робіт найсуворішим заходом адміністративної відповідальності - адміністративним арештом, з розрахунку один день арешту за п'ять годин громадських робіт але не більш як на п'ятнадцять днів.

          Так, до Біляївського районного суду Одеської області надійшло подання інспектора Біляївське МРВ пробації Південного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації відносно громадянина К., якого 24.05.2017 року було притягнуто судом до адміністративної відповідальності за ч.1 ст. 173-2 КУпАП та на нього було накладено адміністративне стягнення у вигляді 30 годин громадських робіт. Проте, правопорушник К. на неодноразові виклики Біляївського МРВ пробації Південного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації не з’являвся, тим самим ухиляючись від відбування громадських робіт.

           Тому, до Біляївського районного суду Одеської області надійшло знову подання інспектора Біляївське МРВ пробації Південного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації щодо ухилення від відбування громадських робіт правопорушником К. Та 10.08.2017 року було винесено постанову, якою на підставі  ст. 321-4 КУпАП  було замінено правопорушнику К.. 30-к годин  не відбутих громадських робіт на адміністративний арешт строком 6 діб.

 

 

Прес-служба Біляївського районного суду

Одеської області