flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У справі про смертельну ДТП судом ухвалено вирок

28 липня 2020, 10:50

       27 липня 2020 року Біляївський районний суд Одеської області визнав громадянина С. винним у скоєнні злочину, передбаченого частиною 2 статті 286 Кримінального кодексу України (порушення правил безпеки дорожнього руху особою, яка керує транспортним засобом, що спричинили смерть потерпілого та спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесні ушкодження) і призначив йому покарання у виді 5 років позбавлення волі без позбавлення права керування транспортними засобами, звільнивши його від відбування покарання з випробуванням на 2 роки та поклавши обов’язки: періодично з’являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації та повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання або роботи.

       Суд стягнув з громадянина С. на користь одного з потерпілих моральну шкоду у розмірі 30000 гривень.

       Довідково: 20.10.2018 року о 08 годині, громадянин С., керуючи технічно справним легковим автомобілем «NISSAN NAVARA», здійснював рух по проїзній частині авто дороги М 15, із двостороннім рухом, яка має по одній смузі для руху в кожному напрямку, сполученням «Одеса - Рені» з боку м. Одеси в напрямку м. Рені.

       Під час руху по вказаній автодорозі, на 31 км водій С., не переконався в безпеці свого руху, не обрав безпечну і допустиму швидкість руху, не врахував дорожню обстановку, стан автомобіля яким керував, в результаті чого проявляючи злочинну самовпевненість під час руху по вказаній автодорозі, маючи реальну і об'єктивну можливість виявити автомобіль «DAEWOO LANOS», який здійснював рух у зустрічному напрямку і знаходився на незначній відстані, уважним не був, постійно не стежив за дорожньою обстановкою, внаслідок чого відповідно не відреагував на її зміну, та з метою обгону попутного транспорту виїхав на зустрічну смугу та допустив зіткнення передньою лівою кутовою частиною з лівою боковою передньою частиною автомобіля «DAEWOO LANOS».

       В результаті чого автомобіль «DAEWOO LANOS» втратив контроль та виїхав на зустрічну смугу руху де зіткнувся передньою частиною з передньою частиною автомобіля «HONDA CIVIC».

       Після зіткнення з автомобілем «DAEWOO LANOS», водій С., продовжуючи керувати автомобілем «NISSAN NAVARA», перебуваючи на зустрічній смузі руху транспорту допустив зіткнення передньою лівою частиною керованого ним автомобіля з передньою лівою частиною зустрічного автомобіля «CHERY SQR».

       В результаті ДТП водію автомобіля «DAEWOO LANOS» заподіяні тяжкі тілесні ушкодження, які перебували у прямому причинному зв’язку з його смертю на місці пригоди (причина смерті - гостра крововтрата).

       Крім того, в результаті ДТП водію автомобіля «HONDA CIVIC» та пасажиру автомобіля «DAEWOO LANOS» заподіяні тяжкі тілесні ушкодження середнього ступеню тяжкості.

       Обвинувачений С. в судовому засіданні свою вину у вчиненому злочині визнав. При цьому пояснив, що він отримав посвідчення водія у 2016 році, має невеликий досвід керування транспортним засобом. У скоєному каявся. Добровільно відшкодував завдані збитки двом потерпілим.

       Оскільки обвинувачений вчинив злочин з необережності, був тверезий, працює агрономом і його діяльність пов’язана з керуванням транспортним засобом, тому суд вважав можливим не призначати йому додаткового покарання у виді позбавлення права керування транспортними засобами.

       За повідомленням прес-служби суду