flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Українців почнуть судити за кримінальні проступки

29 жовтня 2013, 15:27

Правопорушення, за які передбачене покарання у виді арешту на строк до 6 місяців, чи обмеження волі на строк до 2 років, або більш м’яке покарання, будуть кваліфікуватися як кримінальні проступки, що розслідуватимуться за спрощеною процедурою.

Відповідний проект закону № 3438 «Про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України щодо запровадження інституту кримінальних проступків» 17 жовтня 2013 року зареєстрував у ВР народний депутат Володимир Малишев.

Новим Кримінальним процесуальним кодексом України, що набув чинності наприкінці 2012 року, передбачений поділ кримінальних правопорушень на злочини та проступки. Досудове розслідування кримінальних проступків повинно здійснюватися у формі дізнання. Втім, Кримінальний кодекс досі не передбачає такого виду кримінального правопорушення, як проступок.

Згідно документу, до категорії кримінальних проступків мають бути віднесені діяння, за які передбачене покарання у виді арешту на строк не більше шести місяців, обмеження волі на строк до двох років або інше, більш м’яке покарання за винятком основного покарання у виді штрафу в розмірі понад тисячу неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

Злочином визначатимуться суспільно небезпечні винні діяння (дія або бездіяльність),

вчинене суб’єктом злочину, за яке передбачене покарання більш суворе, ніж за проступки.

У зв’язку з цим вноситимуться зміни до розділу ІІІ Загальної частини КК України, а у статті 11 даються визначення понять кримінального правопорушення та кримінального проступку. При цьому існуюча класифікація злочинів не змінюватиметься.