flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Коло понятих звузять на законодавчому рівні

29 жовтня 2013, 15:26

У Верховній Раді вирішили роз’яснити, хто може бути понятим під час обшуку особи, яка підозрюється у вчиненні адміністративного правопорушення. Наразі ж понятими можуть бути навіть правоохоронці.

У ст.264 Кодексу про адміністративні правопорушення поняті розуміються як особи, в присутності яких проводиться особистий огляд та огляд речей. При цьому, як відзначає регіонал Юрій Мірошниченко, на відміну від ст.223 Кримінального процесуального кодексу, що містить вимоги до понятих, які запрошуються під час проведення слідчих дій, в КпАП такі вимоги відсутні. «Зі змісту Кодексу випливає, що понятим може бути будь-яка зацікавлена особа, посадова особа СБУ, органів внутрішніх справ, органів і установ виконання покарань та слідчих ізоляторів, інших уповноважених органів, посадовими особами яких проводиться огляд», — наголошує парламентар.

Для того щоб виправити цю ситуацію, Ю.Мірошниченко підготував законопроект «Про внесення змін до статті 264 Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо вимог до понятих» (№3421). Відповідно до нього пропонується встановити, що понятими не можуть бути потерпілий, родичі потерпілого та особи, стосовно якої проводиться огляд. Крім цього, обмеження поширюватиметься на посадових осіб СБУ, органів внутрішніх справ, органів і установ виконання покарань та слідчих ізоляторів, військової служби правопорядку Збройних Сил, воєнізованої охорони, цивільної

авіації, митниці, органів прикордонної служби тощо.