flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Берлусконі обмежили в правах

29 жовтня 2013, 15:24

Суд Мілана заборонив колишньому главі італійського уряду Сильвіо Берлусконі протягом наступних двох років займати державні посади.

С.Берлусконі має право оскаржити це рішення у вищій інстанції. Крім того, постанова суду не зможе набрати чинності в силу, якщо її не схвалить верхня палата італійського парламенту, членом якої зараз є політик, повідомляє агентство Франс Пресс.

Рішення суду пов’язане зі справою про податкові махінації підконтрольного C.Берлусконі холдингу Mediaset, в рамках якої політика в жовтні 2012 р. засудили до 4 років тюрми й штрафу в розмірі €10 млн. Тоді ж політику було заборонено займати державні посади протягом 5 років, проте згодом верховний суд постановив, що в цій частині покарання слід переглянути.

Раніше італійська влада вже зменшила С.Берлусконі строк реального позбавлення волі. Згідно із законом про амністію від 2006 р. він становить 1 рік замість 4 років. При цьому не виключено, що відбувати його колишній прем’єр через свій вік буде не в тюрмі, а під домашнім арештом.

Прокуратура вважала С.Берлусконі відповідальним за створення механізму придбання прав на американські фільми, який дозволяв його медіахолдінгу ухилятися від сплати податків. За версією держобвинувачення, в результаті італійський бюджет у 2002—2003 рр. недоотримав близько €7 млн.

С.Берлусконі проходив як обвинувачений ще у

двох кримінальних справах, пов’язаних з ухиленням від податків. Вони були закриті за закінченням строку давності. В той же час політика вже визнано винним в оплаті послуг неповнолітньої повії і в організації просочування поліцейської інформації про прослуховування його політичних опонентів. Чинності жодне з цих рішень поки не набрало, оскільки політик оскаржив їх в апеляційних інстанціях.