flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Експерти обговорили проблеми реєстрації права власності

29 жовтня 2013, 15:20

Проблеми недостатності публічного доступу до реєстраційних та кадастрових даних, зміни у формі правовстановлюючих документів на нерухоме майно та міжвідомча інформаційна взаємодія – ці питання стали предметом для обговорення на круглому столі, організованому USAID спільно з Міністерством юстиції України.

На засіданні круглого столу, присвяченого проблемам реєстрації прав власності на нерухоме майно та їх обтяжень, експерти відзначили, що частково зняти ці проблемні зони має постанова Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень і Порядку надання інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно», прийнята на засіданні Кабінету Міністрів України 17 жовтня 2013 року.

Документом пропонується надати право громадянам отримувати інформацію про своє майно з реєстрів, які діяли до 1 січня 2013 року.

Пропонується також ввести ще ряд спрощень, зокрема, щодо проведення державної реєстрації прав з видачею свідоцтва про право власності на нерухоме майно чи державного акта на право власності на землю, виданих компетентними органами до 1 січня 2013 року. А також - забезпечити проведення державної реєстрації права державної та комунальної власності на об’єкти нерухомого майна, збудовані за радянських часів, оскільки на сьогоднішній день

не збереглись документи, які посвідчують права власності на такі об’єкти, ряд інших нововведень.

На завершення учасники круглого столу надали свої рекомендації для вирішення проблем при реєстрації прав власності на нерухоме майно та їх обтяжень, які будуть опрацьовані профільними департаментами Міністерства юстиції України.