flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

З новим КПК до неповнолітніх стали ставитися більш гуманно

21 жовтня 2013, 09:51

За 9 місяців 2013 року до суду направлено у шість разів більше клопотань про звільнення неповнолітніх від кримінальної відповідальності, ніж за весь минулий рік.

Про це повідомив начальник Головного управління захисту прав і свобод дітей Генеральної прокуратури Володимир Вишинський, передає видання «Закон і Бізнес».

За його словами за 9 місяців цього року до суду направлено 264 клопотання про звільнення неповнолітніх від кримінальної відповідальності, що у шість разів більше, ніж за весь минулий рік. Крім того, до судів скеровано 72 обвинувальних акти з угодами про визнання винуватості та 382 –  з угодами про примирення, що є додатковим засобом гуманізації кримінальної відповідальності дітей.

Також начальник Головного управління звернув увагу на те, що за цей період істотно зменшилося ініціювання прокурорами застосування до дітей запобіжного заходу у виді тримання під вартою (223 проти 438 у минулому році).

«Прокурорами ширше застосовуються альтернативні триманню під вартою запобіжні заходи такі як особисте зобов’язання, особиста порука, домашній арешт, передача під нагляд батьків чи закладів, у яких діти перебувають на вихованні», - додав він.

Як ще одну позитивну тенденцію принципу гуманізації Володимир Вишинський відзначив зменшення кількості дітей, засуджених до покарання у вигляді позбавлення волі.

Зокрема, за його інформацією, станом на 1 жовтня цього року у виховних колоніях Державної пенітенціарної служби України перебувало 959 осіб, з них 562 неповнолітніх, що на чверть менше, ніж торік (1318).

«З метою гуманізації відповідальності прокурори орієнтують суди на застосування до дітей альтернативних заходів відновного правосуддя, направлених на перевиховання дитини, а не її покарання, з найменшими втратами соціальних зв’язків», - резюмував він.