flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Міжнародна асоціація суддів підтримала українські зміни до Конституції

17 жовтня 2013, 16:09

 

Міжнародна асоціація суддів підтримує конституційні зміни в Україні, спрямовані на зміцнення незалежності ВРЮ, та спосіб призначення суддів і їх просування по службі, оцінку якому дала Венеціанська комісія.

На цьому було наголошено у підсумковому документі 56 з’їзду Міжнародної асоціації суддів, який проходив у Ялті з 5 по 10 жовтня 2013 року. На з’їзді були представлені 224 делегати від національних асоціацій суддів із 67 країн світу, повідомила прес-служба ВС.

У ході однієї з конференцій, що відбулися у рамках з’їзду, суддя Верховного Суду України Лілія Григор’єва виступила з доповіддю, у якій йшлося про стан реформування судової системи України та окреслено основні положення змін до Конституції України, спрямованих на посилення гарантій незалежності суддів. У доповіді судді Верховного Суду України зазначалося також про необхідність внесення системних змін до законодавчих актів,

спрямованих, у першу чергу, на гармонізацію судових процедур та запровадження дієвих механізмів забезпечення єдності судової практики. Головну роль у цьому процесі, підкреслила Лілія Григор’єва, має бути відведено Верховному Суду України.

Також було обговорено теми практичного сприяння незалежності суддів як захисників міжнародного закону з прав людини, аспекти цивільного процесуального права (доступ до суду сторін, які представлені без адвоката, реформування цивільного процессу).

У підсумковому документі було наголошено на тому, що МАС «підтримує конституційні зміни в Україні, спрямовані на зміцнення незалежності Вищої ради юстиції, та спосіб призначення суддів і їх просування по службі, оцінку якому дала Венеціанська комісія 15 червня 2013 року». І це, безумовно, засвідчило підтримку представниками міжнародної суддівської спільноти зусиль нашої держави, спрямованих на утвердження незалежної та ефективної судової влади.

Довідка: МАС є авторитетною міжнародною професійною організацією, яку було засновано в 1953

році в Зальцбурзі (Австрія). Основною метою МАС є сприяння становленню незалежності судових структур у світі, розширення та вдосконалення знань суддів, спільне вивчення проблем у судовій системі. Україна стала повноправним членом МАС у 2011 році. Сьогодні до організації входить 81 національне об’єднання.