flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Олександр Лавринович: Закон України передбачає можливості для притягнення до відповідальності тих, через кого були прийняті неправосудні рішення

17 жовтня 2013, 15:57

Про це Голова Вищої ради юстиції Олександр Лавринович сказав в інтерв’ю Радіо Свобода, відповідаючи на запитання про те, чи вплинуть зміни до Конституції України на процедуру притягнення суддів до відповідальності у тому числі за рішення, які стали підґрунтям для звернення громадян України до Європейського суду з прав людини.

«Закон України передбачає можливості для того, щоб притягнути до відповідальності тих, через вину кого – чи то судді, чи то слідчі, чи то прокурори – були прийняті неправосудні рішення, які встановлені, у даному випадку посилались на Європейський суд з прав людини», –  сказав Олександр Лавринович. Він також висловив занепокоєння тим, що жодного рішення про притягнення до кримінальної відповідальності осіб, щодо дій яких Європейським судом з прав людини були винесені  рішення, не було ухвалено.

«Останній раз мене дуже збентежило, коли було рішення по випадку в Івано-Франківській області, коли правоохоронці зробили невинну людину інвалідом просто на вулиці. І ніхто з тих людей, які калічили, хто виносили в суді рішення про відмову в порушенні кримінальної справи проти цих людей, вони теж не притягнені до відповідальності, – сказав він. –  Так само, як і не притягнені до відповідальності на відшкодування великих збитків ті урядовці, через рішення яких Україна має сплачувати величезні суми з державного бюджету. Така проблема існує».

 Голова Вищої ради юстиції висловив сподівання, що «притягнення до кримінальної відповідальності тих, хто став причиною порушення прав людини і нанесення величезних збитків громадянам України» стане невідворотним.

Читати повний текст інтерв’ю. 

Переглянути відео