flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова Вищої ради юстиції Олександр Лавринович відзначає необхідність підвищення рівня довіри до судової системи країни

17 жовтня 2013, 15:56

Про особливості реформування судово-правової системи України, зокрема доступу до суддівської професії, дисциплінарної відповідальності суддів, гарантій суддівської незалежності, та  про шляхи підвищення рівня довіри громадян до судів йшлося під час зустрічі Голови Вищої ради юстиції Олександра Лавриновича  з відомим німецьким політиком та правником Гертою Дойблер-Гмелін (на фото в центрі).

За словами Герти Дойблер-Гмелін, процеси та досвід модернізації судово-правової системи України є надзвичайно цікавими для іноземних колег. «Нам  цікаво спостерігати за тим, які зміни відбуваються і який результат країна матимете за п’ять років», – відзначила Герта Дойблер-Гмелін.

Учасники зустрічі обговорили  новели проекту змін до розділу «Правосуддя» Конституції України, який був попередньо схвалений 10 жовтня у Верховній Раді України. «Наразі пройдено черговий етап процедури ухвалення парламентом змін до Конституції України щодо посилення гарантій незалежності суддів», – сказав Олександр Лавринович, висловивши переконання, що цей процес може бути завершено вже наступного року.

Характеризуючи позитивні риси законопроекту Голова ВРЮ відзначив, що у зв’язку із прийняттям цього документу повноваження Вищої ради юстиції зазнають незначних змін. Зокрема, до нинішніх функцій Ради буде додано повноваження щодо надання згоди на арешт чи затримання судді. «Утім, зміни до Конституції нададуть повноваженням Вищої ради юстиції нової якості», – сказав Олександр Лавринович. Адже саме Вища рада юстиції ухвалюватиме рішення по суті щодо призначення та звільнення суддів, а функції Президента країни будуть суто церемоніальними. Крім того, йдеться про те, що  Верховна Рада України буде усунута від впливу на процес призначення та звільнення суддів.

У той же час Голова Вищої ради юстиції погодився із думкою  Герти Дойблер-Гмелін про низький рівень довіри до судової системи країни. «Це абсолютно вірне враження, – сказав він. – Поки що ми не можемо стверджувати, що у системі судів працюють всі висококваліфіковані юристи».

Герта Дойблер-Гмелін відзначила, що Німеччина  двічі переживала суттєві зміни у судовій системі країни: на початку 70-х років та після падіння Берлінської стіни, коли країна пережила зміну еліт, відбулися значні трансформації у суспільній свідомості, було реформовано законодавство та проведено перекваліфікацію суддів. На її думку, питання обов’язкового підвищення кваліфікації суддів під час процесу реформування судової системи є одним із ключових. Таку ж думку підтримав і О. Лавринович.

Голова Вищої ради юстиції нагадав, що з метою виправлення стану справ у судах в Україні було у 2010 році суттєво реформовано процедуру добору кандидатів на посади суддів. «Повною мірою ця система почала функціонувати в Україні з кінця цього року і це сприяє зростанню професіоналізму суддів», – сказав він. Йдеться про те, що у 2013 році кандидати на суддівські посади, які успішно склали кваліфікаційні іспити, проходять обов'язкове навчання у Національній школі суддів.

Як відзначила під час зустрічі Герта Дойблер-Гмелін, складність нової української системи добору кандидатів у судді по суті може гарантувати рівень якості.

Голова Вищої ради юстиції також підкреслив, що нинішні зміни системи правосуддя країни є реакцією держави на потребу суспільства у створенні справедливої системи відновлення порушених прав та свобод громадян. Реалізація цих необхідних кроків, у тому числі й через внесення змін до Конституції України, а також підвищення правової культури та освіти громадян, їх обізнаності  щодо повноважень судів, компетенції адміністративних органів держави та особистої відповідальності за захист своїх прав загально сприятиме зростанню довіри громадян до суду.

Довідково:  Герта Дойблер-Гмелін – відомий німецький політик та юрист. У  1998-2002 роках вона перебувала на посаді Міністра юстиції Федеративної Республіки Німеччина, протягом 1972-2009 років була членом Бундестагу, з 2006 по 2010 рік – членом Парламентської Асамблеї Ради Європи, а з 2008 по 2009 рік очолювала юридичний комітет ПАРЄ. Зустріч відбулася у рамках проведення з 15 вересня по 8 жовтня 2013 року  Посольством Німеччини німецьких тижнів в Україні.