flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ відвідала делегація Апеляційного суду Литовської Республіки

17 жовтня 2013, 14:02

 

15 жовтня 2013 року Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ відвідала делегація Апеляційного суду Литовської Республіки, до  складу якої увійшли Голова суду Егідіюс Жиронас та судді Вітас Мілюс, Алоізас Круопіс, Лайма Гарнелене, Лінас Жукаускас. У рамках візиту відбулася робоча зустріч із керівництвом ВССУ, під час якої сторони обговорили питання реалізації судово-правової реформи в Україні, напрями українсько-литовського співробітництва, а також обмінялися думками щодо удосконалення механізмів здійснення правосуддя.

Досвід Литовської Республіки у реформуванні судової системи, як відзначив заступник Голови ВССУ Станіслав Міщенко, є надзвичайно важливим для України у процесі приведення національних норм законодавства у відповідність до європейських стандартів, адже результати діяльності правової системи Литви отримали позитивну оцінку експертів Європейського Союзу.

Це вже не перша зустріч представників ВССУ з литовськими колегами. У квітні цього року делегація ВССУ перебувала з робочим візитом у Литовській Республіці, під час якого відвідала Міністерство юстиції, Верховний Суд, Апеляційний суд та суд першої інстанції.

У свою чергу з основними повноваженнями Конституційного Суду України, Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ та Апеляційного суду міста Києва литовські колеги мали можливість ознайомитися, відвідавши ці судові установи у рамках нинішнього візиту до України. Зокрема, їх цікавили особливості функціонування судової системи, основні зміни, що відбулися у сфері кримінальної юстиції після прийняття нового Кримінального процесуального кодексу України та напрями подальшого реформування у цій сфері. 

Тож заступники Голови ВССУ Станіслав Міщенко та Євген Літвінов поінформували колег про структуру судової системи України, діяльність органів суддівського самоврядування, Вищої ради юстиції, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, а також про результати впровадження новел КПК. Окремо вони зупинилися на практичних аспектах застосування інституту слідчого судді, використання системи відеоконференцзв’язку під час судового процесу. Про роботу судової палати у цивільних справах ВССУ, навантаження на суддів, специфіку розгляду справ судом касаційної інстанції розповіла суддя Світлана Штелик.

Сторони обговорили механізми добору кандидатів на посаду судді, процедуру притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності, роль органів суддівського самоврядування у судових системах Литви і України, а також окреслили напрями подальшої співпраці.