flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова Верховного Суду України зустрівся з Головою Представництва Європейського Союзу в Україні

17 жовтня 2013, 12:30

 

Зустріч відбулася у контексті реформування вітчизняної судової системи як однієї з умов євроінтеграції України. Йшлося, зокрема, про місце і роль Верховного Суду України та про актуальність розширення його повноважень.

Ярослав Романюк поінформував Яна Томбінські про зареєстрований у Верховній Раді України законопроект № 3356 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо повноважень Верховного Суду України» та про ті позитивні зміни у діяльності найвищого судового органу держави, які відбудуться у разі прийняття цього документа.

Голова Верховного Суду України охарактеризував згаданий законопроект як такий, що відповідає європейським стандартам.

Наша мета – побудова ефективної судової системи, зазначив Ярослав Романюк. У цій системі Верховний Суд України як найвищий судовий орган держави покликаний забезпечувати однакове застосування норм законодавства всіма судами загальної юрисдикції. Законопроект містить новації, які полягають у наданні Верховному Суду України повноважень щодо ухвалення остаточних рішень у справі, у можливості оскарження рішень судів з підстав невідповідності правовому висновку Верховного Суду України, запровадженні інституту преюдиційного запиту, вирішенні питання розмежування юрисдикцій. У документі, зауважив Голова Верховного Суду України, враховано досвід країн-членів ЄС, РЄ, ЄСПЛ, Венеціанської комісії та Суду ЄС.

На думку Ярослава Романюка, європейський досвід буде корисним для України в питанні посилення ролі Верховного Суду, який є основним орієнтиром для суддів нижчих інстанцій при здійсненні ними правосуддя для правильного застосування чинного законодавства, а також забезпечення реалізації принципу доступу громадян до правосуддя і принципу верховенства права.

Чим більше справ надійде до Верховного Суду України, тим менше їх залишиться для ЄСПЛ, переконаний Ярослав Романюк.

У свою чергу Ян Томбінські підкреслив, що питання реформування судової системи України є одним із ключових на шляху європейської інтеграції України. При цьому Голова Представництва ЄС запевнив українську сторону в підтримці реформ через програми технічної допомоги ЄС, зокрема, через проект ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні» на основі укладеної в грудні 2011 року угоди між урядом України та Європейським Союзом. У рамках цього проекту європейські експерти надаватимуть допомогу за напрямами реформування судової системи, пенітенціарної служби, безоплатної правової допомоги тощо.

Сприяти зміцненню інституційної спроможності Верховного Суду України покликаний також проект “Twinning”, над розробкою технічного завдання якого триває робота, повідомив Ярослав Романюк.

На завершення зустрічі Голова Верховного Суду України наголосив на важливості реалізації визначених цілей міжнародної технічної допомоги та консолідації участі всіх реціпієнтів діючих проектів.