flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Українські судді відвідали з офіційним візитом Верховний Суд Республіки Польща

17 жовтня 2013, 12:28

 

На запрошення Першого голови Верховного Суду Республіки Польща пана Станіслава Домбровського делегація українських суддів наприкінці вересня перебувала з офіційним візитом у Верховному Суді Республіки Польща.

Офіційний візит відбувся у рамках підписаного у червні 2011 року Протоколу про наміри співробітництва та обміну правовою інформацією між Верховним Судом України і Верховним Судом Республіки Польща під час візиту делегації Верховного Суду Республіки Польща в Україну.

Українську делегацію очолював суддя Верховного Суду України, голова Ради суддів України Василь Онопенко. До її складу увійшли судді Верховного Суду України Богдан Пошва і Петро Панталієнко та голова Апеляційного суду Волинської області Петро Філюк.

Програма візиту включала зустрічі з керівництвом Верховного Суду Республіки Польща, Крайової Ради Юстиції, Конституційного Трибуналу, Апеляційного суду в м. Кракові.

Участь у професійних діалогах взяли голови палат Верховного Суду Республіки Польща Валеріан Санетра і Лех Папшицкі, голова Конституційного Трибуналу Анджей Жепліньскі, очільники Крайової Ради Юстиції, голова Апеляційного суду в м. Кракові Кшиштоф Собєрайскі. Члени делегації мали нагоду поспілкуватися з Надзвичайним і Повноважним Послом України в Республіці Польща Маркіяном Мальським і генеральним консулом України у м. Кракові Віталієм Максименком.

Під час візиту українські судді ознайомилися зі структурою судової системи Республіки Польща, окремими особливостями її фукціонування. Зокрема, було приділено увагу діяльності Верховного Суду Республіки Польща: механізмам призначення на посаду голови та суддів, структурі Верховного Суду, його кількісному складу та повноваженням.

Згідно із Законом від 27 липня 2001 року «Про судоустрій судів загальної юрисдикції» Верховний Суд Республіки Польща здійснює контроль над діяльністю судів загальної юрисдикції, адміністративних та військових судів. Як суд касаційної інстанції Верховний Суд постановляє ухвали у конкретних справах, скасовує судові рішення, у випадках неповноти судового розгляду чи наявності процесуальних порушень передає справу до суду апеляційної інстанції, виносить ухвали загального характеру за зверненням Генерального прокурора, Уповноваженого з прав людини про тлумачення колізій норм матеріального і процесуального права (така ухвала має обов’язковий характер), має право надати роз’яснення на запити апеляційних судів щодо тлумачення норм права.

Крім того, наприкінці кожного року відбуваються збори суддів Верховного Суду Республіки Польща, на які запрошуються Голова Конституційного Трибуналу, Президент Республіки Польща, інші високопосадовці, на яких Перший Голова Суду інформує про діяльність Верховного Суду і акцентує увагу на тих юридичних колізіях, які виникають під час розгляду справ. І це є ще одним дієвим механізмом забезпечення єдності судової практики і принципу верховенства права у країні.

На завершення візиту судді Верховного Суду України подякували керівництву і суддям Верховного Суду Республіки Польща за надану можливість ознайомитися з функціонуванням судової системи держави та висловили надію на активну співпрацю у подальшому.