flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя Верховного Суду України взяла участь у роботі з’їзду Міжнародної асоціації суддів

17 жовтня 2013, 12:27

На запрошення Асоціації суддів України суддя Верховного Суду України Лілія Григор’єва взяла участь у роботі 56-го з’їзду Міжнародної асоціації суддів (МАС), який проходив у місті Ялті з 5 по 10 жовтня 2013 року. Цей міжнародний форум, 224 делегати якого представляли національні асоціації суддів із 67-ми країн світу, збігся зі святкуванням 60-ої річниці з дня заснування МАС.


У ході однієї з конференцій, що відбулися у рамках з’їзду, Лілія Григор’єва виступила з доповіддю, у якій йшлося про стан реформування судової системи України та окреслено основні положення змін до Конституції України, спрямованих на посилення гарантій незалежності суддів. У доповіді судді Верховного Суду України зазначалося також про необхідність внесення системних змін до законодавчих актів, спрямованих, у першу чергу, на гармонізацію судових процедур та запровадження дієвих механізмів забезпечення єдності судової практики. Головну роль у цьому процесі, підкреслила Лілія Григор’єва, має бути відведено Верховному Суду України.

Доповідач також наголосила на важливому значенні налагодження професійних міжнаціональних зв’язків між суддями та висловила сподівання, що проведений спільний захід закладе міцний фундамент подальшої співпраці в питаннях незалежності судової влади, підвищення її авторитету у суспільстві.

На з’їзді також було обговорено теми: практичне сприяння незалежності суддів як захисників міжнародного закону з прав людини; аспекти цивільного процесуального права: доступ до суду сторін (позивача та відповідача), які представлені без представника/адвоката, реформування цивільного процесу; екологічне забруднення: чи є кримінальне право ефективним інструментом; права хворих працівників та працівників-інвалідів.

У підсумковому документі міжнародного форуму суддів, зокрема, було наголошено на тому, що МАС «підтримує конституційні зміни в Україні, спрямовані на зміцнення незалежності Вищої ради юстиції, та спосіб призначення суддів і їх просування по службі, оцінку якому дала Венеціанська комісія (15 червня 2013 року) Ради Європи». І це, безумовно, засвідчило підтримку представниками міжнародної суддівської спільноти зусиль нашої держави, спрямованих на утвердження незалежної та ефективної судової влади.

 

Довідка

МАС є авторитетною міжнародною професійною організацією, яку було засновано в 1953 році в місті Зальцбурзі (Австрія). Основною метою МАС є сприяння становленню незалежності судових структур у світі, розширення та вдосконалення знань суддів, спільне вивчення проблем у судовій системі.

Україна стала повноправним членом МАС у 2011 році. Сьогодні до організації входить 81 національне об’єднання з п’яти континентів. Ці об’єднання поділено на чотири регіональні групи: 1) африканську; 2) азійську, північноамериканську, тихоокеанську; 3) європейську; 4) іберо-американську.