flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Верховний Суд України та міжнародні проекти у галузі верховенства права розвиватимуть співробітництво

07 жовтня 2013, 12:02

Про це йшлося під час зустрічі Голови Верховного Суду України Ярослава Романюка з донорами і виконавцями проектів (програм), спрямованих на розвиток принципу верховенства права в Україні, яка відбулася у Верховному Суді 2 жовтня 2013 року.

   Керівник Проекту USAID «Справедливе правосуддя» Девід Вон подякував Голові Верховного Суду України за підтримку пропозиції щодо проведення такої зустрічі. Адже, за словами багаторічного партнера найвищого судового органу країни, динаміка прогресивних перетворень у судовій сфері України потребує, зокрема, і визначення формату подальшої співпраці міжнародних проектів та Верховного Суду України.
   Голова Верховного Суду Ярослав Романюк поінформував учасників зібрання про найважливіші законодавчі ініціативи, спрямовані на утвердження міжнародних стандартів у сфері правосуддя. Йшлося, насамперед, про проект закону про внесення змін до Конституції України щодо посилення гарантій незалежності суддів та проект закону, який передбачає розширення повноважень Верховного Суду України як найвищого судового органу держави. Прийняття обох законопроектів, наголосив Ярослав Романюк, є надзвичайно актуальним для підвищення ефективності судової системи України. Голова Верховного Суду висловив упевненість у тому, що законодавець поставиться до цього з розумінням та відповідальністю, оскільки йдеться у кінцевому підсумку про забезпечення належного судового захисту прав громадян на національному рівні.
   Тож, наголосив Ярослав Романюк, співпраця міжнародних проектів та судових органів України має ставати ще більш активною, набираючи нових форм та поглиблюючи вже апробовані.
   Учасники зустрічі поділилися своїми планами щодо подальшого співробітництва з судовою системою України і Верховним Судом, зокрема, визначили її пріоритети та обговорили можливість проведення спільних заходів уже найближчим часом.
   На завершення зустрічі Ярослав Романюк, подякувавши присутнім за плідну дискусію, зауважив, що Україна щира у своєму прагненні демократичного розвитку держави, й так само щира у намаганні удосконалити своє законодавство відповідно до європейських стандартів. Тому тісна співпраця з міжнародними правовими інституціями, провідними експертами в галузі права, яку можуть запропонувати міжнародні проекти та програми, реалізуючи свою діяльність в Україні, має тільки поглиблюватися, переконаний Голова Верховного Суду України.