flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд нагадує про необхідність подання присяжними електронної декларації

20 березня 2024, 09:32

Біляївський районний суд Одеської області повідомляє, що 2 жовтня 2023 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України про визначення порядку подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в умовах воєнного стану» № 3384-ІХ від 20.09.2023 року, яким відновлено  декларування та функції НАЗК.

         Якщо протягом 2021-2023 років присяжний брав  участь у розгляді цивільних чи кримінальних справ, незалежно від того чи отримав він виплати за виконання обов’язків у суді як присяжного, зобов’язаний подати декларації осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування шляхом заповнення на офіційному веб-сайті Національного агентства з питань запобігання корупції декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за минулий рік за формою, що затверджена Національним агентством з питань запобігання корупції із застосуванням електронного цифрового підпису.

         Щорічні декларації за 2021-2022 роки необхідно подати до 31 січня 2024 року, а за 2023 рік - уже у звичний для всіх декларантів строк - до 31 березня 2024 року включно.

На офіційному веб-сайті НАЗК є розміщені роз’яснення щодо заповнення електронних декларацій та навчальне відео із заповнення декларацій у системі «Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування».

           Для подачі електронної декларації потрібно перевірити термін дії Вашого електронного цифрового підпису, у разі закінчення дії – отримати новий підпис у Акредитованому центрі, Приват 24 або у інший спосіб.

           Звертаємо увагу на те, що порушення вимог фінансового контролю, умисне недекларування або декларування недостовірної інформації є корупційними правопорушеннями, за які передбачено адміністративну та кримінальну відповідальність. Наслідки порушення вимог фінансового контролю визначені у статті 172-6 Кодексу України про адміністративні правопорушення, а декларування недостовірної інформації та умисне неподання декларації суб'єктом декларування - у статтях 366-2, 366-3 Кримінального кодексу України.