flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Заступник Голови ВССУ Станіслав Міщенко взяв участь у з’їзді Міжнародної асоціації суддів, а також відвідав із робочим візитом Апеляційний суд Автономної Республіки Крим

17 жовтня 2013, 14:03

 

5–10 жовтня 2013 року в Ялті відбувся черговий з’їзд Міжнародної асоціації суддів – неполітичної, неприбуткової міжнародної організації, до складу якої входять національні асоціації суддів та представницькі групи. Основною метою її діяльності є забезпечення незалежності судової влади як однієї з найважливіших гарантій дотримання прав і свобод людини.

Нинішнього року Міжнародна асоціація суддів відзначає 60-ту річницю з дня свого заснування. Урочиста подія збіглася у часі з 56-им з’їздом цієї організації, який за рішенням більшості делегатів проводився саме в Україні. Цей факт має важливе значення для ствердження авторитету нашої держави і, зокрема, Асоціації суддів України як на міжнародному, так і на національному рівнях, а також свідчить про підтримку вітчизняної судової влади світовою суддівською спільнотою.

У роботі з’їзду взяли участь судді з понад 65 країн світу, переважна більшість яких – з вищих національних судових установ. ВССУ представляли заступник Голови Станіслав Міщенко, секретар судової палати у цивільних справах Ольга Дьоміна та судді цієї палати Олена Євтушенко і Олена Кафідова. 

Під час засідань делегати, крім інших питань, обговорили ініціативи Глави нашої держави щодо продовження реформування судової системи України. Пропозиції Адміністрації Президента України, як наголошувалося, підтримують не лише вітчизняні науковці та практики, а й міжнародна спільнота, про що свідчить позитивна оцінка цих ініціатив Венеціанською комісією.

У рамках візиту до Автономної Республіки Крим заступник Голови ВССУ також відвідав Апеляційний суд АРК. Під час наради з керівництвом цієї установи та суддями судової палати у кримінальних справах Станіслав Міщенко зупинився на актуальних питаннях застосування положень Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України. «Новий для вітчизняного кримінального судочинства інститут укладання угод дійсно працює, і, як свідчить судова практика, при затвердженні угод суди переважно дотримуються вимог чинного законодавства», – підкреслив Станіслав Міщенко. Водночас, за його словами, є й певні недоліки, серед яких ВССУ на основі узагальнення відповідної судової практики виокремив типові помилки.

Особливу увагу заступник Голови ВССУ звернув на судове провадження на підставі угод щодо неповнолітніх обвинувачених, яке має здійснюватися не лише з урахуванням особливостей глави 35 КПК, а й глави 38 КПК. Також необхідно враховувати, що регламентований процесуальним законом особливий порядок здійснення кримінального провадження щодо неповнолітніх, у тому числі реальне забезпечення їхнього права на захист, поширюється і на осіб, які досягли повноліття під час здійснення кримінального провадження, а також на випадки, коли особа в одному кримінальному провадженні обвинувачується у вчиненні кримінальних правопорушень, частину з яких нею вчинено до моменту досягнення 18 років, а решту – після.

Також було обговорено проблемні питання розгляду кримінальних справ, що триває у порядку, передбаченому нормами КПК 1960 р. Станіслав Міщенко поінформував присутніх про результати проведеного судовою палатою у кримінальних справах ВССУ  узагальнення судової практики судів першої та апеляційної інстанцій у справах стосовно осіб, які тримаються під вартою, судове провадження щодо яких триває понад 6 місяців.

Як зазначив заступник Голови ВССУ, будь-які затримки у судовому розгляді таких кримінальних справ є недопустимими з огляду на те, що до підсудного обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, а на суд покладено обов’язок контролювати ефективність здійснюваних заходів із забезпечення оперативності судового розгляду. Також наголошувалось, що під час нового розгляду кримінальних справ (проваджень) після скасування вироків місцевих судів судам необхідно вирішувати питання про можливість зміни обраного запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою на альтернативний. Незалежно від виду застосованого запобіжного заходу, зауважив Станіслав Міщенко, суди повинні забезпечити розгляд таких кримінальних справ із дотриманням розумних строків судового розгляду.

Після обговорення проблемних аспектів застосування новел КПК заступник Голови ВССУ запропонував суддям апеляційного суду надати пропозиції щодо вдосконалення подальшої роботи судової палати у кримінальних справах ВССУ з надання методичної допомоги судам нижчого рівня. Принагідно він привітав колег зі святом – Днем юриста, побажавши  міцного здоров’я, благополуччя, творчих успіхів, втілення всіх задумів та твердої віри у високі ідеали Правосуддя.