flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Делегація Верховного Суду України відвідала Федеративну Республіку Німеччина

17 жовтня 2013, 12:32

За сприяння Німецького Фонду міжнародного правового співробітництва 23 - 29 вересня 2013 року відбувся робочий візит делегації Верховного Суду України до Федеративної Республіки Німеччина (міста Бонн та Дюссельдорф).

 

- -
- -

Очолював делегацію заступник Голови Верховного Суду України – секретар Судової палати у господарських справах Валентин Барбара. До складу делегації увійшли судді Верховного Суду України Микола Балюк, Володимир Гуль, Лілія Григор’єва, Тетяна Жайворонок, Анатолій Ємець, Павло Колесник, Олександр Потильчак, Леонід Фесенко, Іван Шицький та начальник відділу міжнародного співробітництва Ліна Губар.

У рамках візиту відбулася низка зустрічей з представниками судової системи ФРН для фахового обговорення актуальних питань у сфері господарського процесуального права.

 

- -

Українських суддів привітав заступник директора Німецького фонду міжнародного правового співробітництва Штефан Хюльсхорстер. У свою чергу Валентин Барбара від імені Голови та суддів Верховного Суду України подякував пану Хюльсхорстеру за ту підтримку, яку Фонд надає ось уже понад двадцять років у реформуванні судової системи України. Також Секретар судової палати у господарських справах Верховного Суду України розповів про актуальний стан та тенденції розвитку господарського процесуального права України.

Керівник управління у Федеральному міністерстві Юрген Томас ознайомив учасників делегації з системою судоустрою Німеччини, практикою вирішення картельних, патентних та комерційних спорів, закцентувавши увагу на діяльності Федерального Верховного Суду та механізмах оскарження судових рішень. Зокрема, доповідач повідомив, що у Німеччині, крім Конституційного Суду на рівні Федерації та земель, діють п’ять судових юрисдикцій – суди загальної юрисдикції, адміністративні, фінансові, трудові та соціальні. Функціонально судова система держави складається з чотирьох ланок: дільничні, земельні, вищі земельні та Федеральний Верховний Суд.

Статус судді, призначення та сфера його діяльності у комерційних справах, завдання і порядок діяльності Федеральної спілки суддів у комерційних справах були предметом обговорення під час зустрічі з Президентом суду землі у відставці (м. Франкфурт-на-Майні) Еберхартом Крамером.

Після попереднього вивчення та обговорення судової справи із Президентом суду землі (м. Бонн) Маргаретою Графінею фон Шверін українські судді мали можливість спостерігати за кількома засіданнями 4-ої палати у комерційних справах в суді землі міста Бонн. Комерційні справи розглядаються на рівні земельних судів спеціалізованою колегією, яка складається з одного професійного судді та двох суддів на громадських засадах.

Відповідно до програми візиту учасники делегації відвідали Федеральне картельне відомство, провели зустріч із віце-президентом відомства п. Клокером та керівником відділу «Ведення процесів та права» п. Квельмальцом, під час якої розглянули основи проваджень у картельних справах, ознайомилися з повноваженнями та діяльністю Федерального картельного відомства.

Місце та роль Федерального Верховного Суду в судовій системі Німеччини, засоби забезпечення єдності судової практики та підстави допуску справ до касаційної інстанції були темою розмови з суддею Федерального Верховного Суду у відставці Дітріхом Байєром.

Федеральний Верховний Суд Німеччини є вищим судом загальної юрисдикції і останньою інстанцією з розгляду цивільних та кримінальних справ. Його основним завданням є забезпечення єдності правозастосування, а також сприяння подальшому розвитку права. Цей суд є виключно касаційним.

Після проведення реформи у 2002 році з критеріїв допуску справи до Федерального Верховного Суду виключили ціну позову. Наразі виділяють три визначальних критерії: спір має принципове значення, є важливим для подальшого розвитку права та сприяє єдності судової практики. Якщо сторона доведе наявність хоча б однієї із цих трьох підстав, справа допускається до розгляду у Федеральному Верховному Суді.

У ході зустрічі з Президентом суду землі (м. Гьоттінген) у відставці Клаусом Хеннінгом представники Верховного Суду України обговорили особливості здійснення судової та позасудової медіації в Німеччині, а суддя дільничного суду в місті Бонні Крістіане Кох поінформувала українських колег про механізми виконання судових рішень.

Цей робочий візит став завершальним у програмі ознайомлення суддів усіх чотирьох палат Верховного Суду України із системою судоустрою та актуальними тенденціями розвитку судочинства Німеччини. Підсумки робочих зустрічей та фахових дискусій буде обговорено наступного року на науково-практичній конференції у Верховному Суді України.

Верховний Суд України висловлює вдячність Німецькому фонду міжнародного правового співробітництва за активну співпрацю.