flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя Верховного Суду України взяв участь у міжнародній конференції

17 жовтня 2013, 12:31

 

6 - 8 жовтня 2013 року суддя Верховного Суду України Володимир Заголдний взяв участь у міжнародній конференції «Релігія і права людини», організованій Міжнародним центром права і релігієзнавства Університету Брігама Янга (США).

Цьогорічну конференцію було присвячено розгляду актуальних для сучасності питань: зв’язку між релігією як системою світогляду, правами людини і судами як соціального інституту; напруженості і синергії між релігійними та іншими правами людини; релігійно-філософських основ прав людини. Захід відбувався на честь 1700-річчя проголошення Міланського едикту, який надав свободу віросповідання в Римській імперії.

У конференції взяли участь понад вісімдесят делегатів із сорока трьох країн світу.

Під час сесії «Судове уявлення про свободу віросповідання як право людини» суддя Верховного Суду України виступив із доповіддю про сучасний стан дотримання релігійних прав людини у державі. Володимир Заголдний повідомив, що основним завданням держави з урахуванням найрізноманітніших інтересів релігійних організацій, що діють в Україні, є формування надійної правової бази взаємовідносин з церквою на засадах демократії, справедливості і рівності.

У своїй доповіді суддя Верховного Суду ознайомив присутніх із кількісним і якісним складом релігійних конфесій, проаналізував судову практику, що стосується функціонування релігійних організацій. Окрему увагу доповідач приділив кримінальним справам щодо тих офіційно зареєстрованих релігійних громад, які починають діяти з грубим порушенням закону, поєднуючи обрядову чи проповідницьку діяльність із посяганнями на життя, здоров’я, свободу і гідність особи.

Володимир Заголдний також зазначив, що Україна вигідно вирізняється з-поміж країн пострадянського простору, забезпечуючи базовий рівень релігійної свободи. Наша держава не надає комусь особливих преференцій, не встановлює суттєвих обмежень для віросповідання і сприяє реалізації курсу на толерантизацію відносин між конфесіями.

Суддя висловив сподівання, що розширення прав і свобод людини триватиме і в руслі інтеграції України до Європейського Союзу.